ciorbă de varză murată
Supe și ciorbe

Ciorbă de varză murată cu afumătură

Fiind sezonul rece, parcă se cere o astfel de ciorbă de varză murată cu afumătură. Cu toții avem varză murată în butoi sau găsim de cumpărat. Ne mai trebuie doar câteva legume și poftă mare! Iar dacă până acum n-ai încercat varianta cu varză murată, e musai să o încerci!

Tot în sezonul de iarnă parcă e mai bună și ciorba de fasole cu afumătură, nu-i așa? Poți să o pregătești numaidecât. Dar acum să ne întoarcem la ciorba de varză murată.

INGREDIENTE

o jumătate de căpătână de varză ( una mai micuță )

rădăcina de păstârnac

rădăcină de pătrunjel

ardei roșu

o ceapă mică

2 ouă

4 linguri pline cu smântână ( minim 20% grăsime )

costiță afumată

o legătură de mărar verde


Prima oară am fiert costița în oala cu presiune. Prima apă o arunc pentru că nu vreau să mâncăm așa mult ”fum”. Să zicem că ciorba va fi puțin mai sănătoasă. După ce a fiert, tai costița în bucăți mai mici și o pun de-o parte.

Până ce fierbe vreo 30 de minute, tai legumele ca să le am pregătite.

Așadar, am aruncat prima apă iar acum a venit momentul să pun toate legumele și costița fiartă și tăiată cubulețe, înapoi în oală. Peste ele am turnat 2 litri de apă și puțin piper măcinat și am programat oala sub presiune la 30 de minute. De sare nu avem nevoie, pentru că varza murată e suficient de sărată pentru a da gust ciorbei.

Bineînțeles că se poate prepara și pe plită, dar eu prefer oala sub presiune, pentru că toate fierb mai repede. Într-un castron am amestecat cele două gălbenușuri împreună cu smântâna și le-am pus de-o parte.

Albușurile le-am păstrat la frigider într-un bol din sticlă și le-am folosit următoarea zi într-o omletă. Puteți păstra și voi orice alimente la fel, cu ajutorul acestor capace din silicon super practice și utile.

Când au fiert legumele, am mutat ciorba într-o oală obișnuită pentru a o drege cu smântâna pregătită între timp. O operațiune simplă, în care doar trebuie să adăugăm treptat câte puțină zeamă din ciorbă în smântâna cu gălbenuș și să amestecăm. Facem asta pentru a tempera smântâna și gălbenușul, ca să nu se ”brânzească” ciorba. Apoi o adăugăm ușor în oală și amestecăm puțin la foc mic. Am dat oala la o parte iar când ciorba s-a răcorit puțin, am adăugat mărarul tocat.

Dacă o mănânci cu pâine de casă fără frământare, sigur nu te poți opri la o porție.

Poftă bună!