creeier pane cu sos
Preparate cu carne

Creier pane

Îmi place mult de tot când îl pregătesc pane. Are crusta aceea crocantă și miezul aromat și moale. Unt gust specific care nu poate fi confundat.

Se spune că e una din delicatesele culinare românești. Tras la tigaie cu ou și ceapă, făcut pane ori salată cu maioneză, creierul e un aliment foarte gustos. Totuși e o bombă calorică și trebuie să fim atenți să nu-l consumăm prea des.

Are în jur de 140 de calorii/100g, ceea ce nu-i un lucru rău, DAR, în aceeași cantitate de creier găsim aproximativ 2600 mg de colesterol. Foarte, foarte mult! Partea bună ar fi conținutul mărișor de fosfor, potasiu și Omega 3, dar parcă tot m-aș rezuma la 2-3 porții/an.

INGREDIENTE:

500 g creier de porc/vită

3-5 boabe de piper

2 ouă

făină

pesmet

susan

sare/piper

ulei pentru prăjit

În primul rând am spălat și am curățat creierul de pieliță și sânge. Este o etapă foarte importantă peste care marea majoritate sar. Ăsta e și unul din motivele pentru care nu-mi place să consum acest aliment dacă nu e pregătit de mine.
După ce l-am curățat, l-am fiert 3-5 minute în apă cu sare în care am pus și boabele de piper, spumând din când în când. Am scos apoi fiecare bucată într-un vas cu apă rece.

creier curat

creier in apa rece

Am pregătit oul, făina și pesmetul exact ca și pentru șnițelul vienez. În pesmet am adăugat vreo două linguri cu susan. Am condimentat oul cu sare și pier și am tăvălit fiacare bucată de creier prin făină, ou, apoi prin pesmetul cu susan.
L-am prăjit în ulei încins până când a devenit auriu. Am servit alături de cartofi noi prăjiți și sos picant.

creier cu ou

creier pane

prezentare creier pane

Deși poate nu pare, e o rețetă foarte simplă și merită pregătită din când în când.
Poftă bună!