Pâine și aluaturi de casă

Pâinici Laugenbrot

painici-laugenbrot

Pâinicile astea nu-s deloc greu de făcut și-s chiar mai speciale decât pâinea obișnuită: trebuie opărite înainte de a fi coapte.

V-am mai spus că ador aluaturile, modul lor de preparare… Pâinicile astea nu-s deloc greu de făcut și-s chiar mai speciale decât pâinea obișnuită: trebuie opărite înainte de a fi coapte. Totuși, n-am reușit să aflu cum a luat naștere acest mod de preparare, deci, dacă cineva știe, rog să-mi povestească și mie.

Aluatul pe care l-am folosit este cel de pâine, doar că de această dată am folosit numai ulei de porumb și n-am mai adăugat semințe în aluat.
 
INGREDIENTE
1 kg făină albă de grâu
500 ml apă călduță
50 ml ulei cald
30 g drojdie proaspătă
sare
1 l apă + 50 g bicarbonat pentru a opări chiflele
 
Amestecați făina cernută cu sarea. Adăugați apa călduță lăsând o cantitate mică pentru a dizolva drojdia. Adăugați uleiul călduț și apoi drojdia dizolvată și frământați până când veți obține un aluat elastic. Lăsați la dospit cât considerați necesar, cam o oră ( eu folosesc vas Tupperwere pentru aluaturi și știu că aluatul a dospit când sare capacul ). Așa arată aluatul meu dospit.
 
aluat

Împărțiți aluatul și formați mici chifle de dimensiuni egale ( eu le-am făcut mai măricele și mi-au ieșit 10 ). Crestați-le ușor cu un cuțit foarte ascuțit.

Într-o crăticioară puneți la fiert cam un litru de apă cu 2-3 linguri cu bicarbonat și puțină sare. Când începe să fiarbă opăriți fiecare chiflă câteva secunde pe ambele părți.

chifle
cum se fac chiflele

Scoateți chiflele cu ajutorul unei spatule direct în tava tapetată cu hârtie de copt. Presărați pe fiecare chiflă proaspăt scoasă din apă semințe de tot felul ( eu am folosit chimion negru, susan, mac, semințe de dovleac și de floarea soarelui ).

chifle cu semințe

Le coaceți în cuptorul preîncălzit cam 20 de minute la 165°C – 170°C de grade. Sunt minunate pentru pachețelele copiilor când merg la școală, sau chiar consumate ca atare. Noi le-am servit fierbinți cu unt moale și lapte. Au fost delicioase! 🙂

painici

Poftă bună!

0 Comments
Share

Rita