toba de porc afumata
Aperitive,  Conserve și murături,  Preparate cu carne

Tobă de casă afumată

Bunicul din partea mamei era expert în tot ceea ce-nseamnă ”porcării”. De altfel, multe am învățat de la el. Până și cum se pregătește minunatul tort Doboș.

Azi m-am gândit să scriu rețeta de tobă. Nu-i chiar așa greu de pregătit, deși durează destul de mult. În orice caz, o prefer categoric în locul tobei cumpărate din supermarket. Aroma și culoarea naturală date de fumul lemunui de fag, o fac cu adevărat excepțională.

De mică mi-a plăcut să particip activ la tăiatul porcului. Deși întotdeauna am locuit la bloc și nu am avut bunici la țară, ai mei tăiau porcul în fiecare an.

INGTRDIENTE PENTRU DOUĂ TOBE

½  cap de porc

4 buc limbă de porc

1 kg slănină de pe burta porcului ( cu tot cu șorici )

1 kginimă de porc

1,5 kg carne macră

1 frunză de dafin

2 căciulii de usturoi

4-5 linguri sare grunjoasă

70 g boia de ardei dulce

1 lingură piper

2 bucăți stomac de porc sau intestin gros

Pentru început am curățat și am tocat cele două căciulii de usturoi. Usturoiul se pregătește primul deoarece, așa tocat, trebuie ținut în apă ( 200 ml în cazul nostru ) pentru a elibera gustul specific. NU SE PUNE USTUROIUL în amestecul de carne deoarece riscăm să ni se altereze preparatul. În amestecul de tobă se pune doar zeama obținută ( apa în care a stat usturoiul ).
Eu am umplut un stomac de porc și o parte din intestinul gros cu această compoziție. Am curățat foarte bine, pe ambele părți, mațele. Pentru a le curăța, le-am frecat foarte bine cu făină de mălai ți sare grunjoasă de două ori, după care le-am spălat bine și le-am lăsat să stea câteva ore în apă rece cu sare și o ceapă tăiată. Ceapa va mai lua din miros.

usturoi

stomac de porc

mate de porc

Am pus carnea la fiert, la foc mic și am lăsat-o să fiarbă sub capac aproximativ 4 ore. După ce s-a fiert, am scos bucățile de carne să se răcească cât să le pot manevra. ATENȚIE! Apa în care a fiert carnea nu se aruncă; vei mai avea nevoie de ea.
Am curățat și am tăiat cuburi limba de porc. Aceasta este învelită cu o pieliță care trebuie îndepărtată. Am îndepărtat restul de carne de pe oase și am tăiat-o în bucăți potrivite. Bucățile nu trebuie să fie prea mici, mai ales bucățile de șorici, deoarece atunci când încorporezi mirodeniile ea se mai sfarmă.
Într-un castron am strecurat zeama de usturoi, am adăugat 3-4 polonice de zeamă de carne, sare, piper și boia dulce și am turnat-o peste carnea pregătită. Am încorporat totul foarte bine pentru ca până și cea mai mică bucățică de carne să aibă gust.

limba de porc

usturoi pentru toba

boia dulce

carne fiarta

Mi-am pregătit un ac și un fir dublu de ață obișnuită.
Ei, aici urmează partea cea mai mai amuzantă. Am tamponat stomacul cu prosoape de hârtie pentru a absorbi apa. Cu ajutorul unui pai am suflat și am umflat stomacul, apoi l-am apăsat cu mișcări înainte-înapoi pentru a-l întinde. Nu se va sparge dacă nu insiști prea tare. Dacă nu-l întinzi puțin, membrana va fi foarte groasă iar fumul nu va pătrunde foarte bine ca să dea gust cărnii din interior.
Am umplut stomacul în proporție de 90% și am cusut capătul cu ața pregătită.
Am folosit un fir lung de sfoară pentru a lega de jur împrejur toba. Această ”plasă” va proteja toba și va împiedica membrana să se rupă.
Pare să fie gata toba mea, însă aici intervine o etapă foarte importantă din prepararea ei. Opărirea.
Am pus la încălzit zeama în care a fiert carnea. Când a început să se încălzească am scufundat toba în ea și am lăsat-o acolo aproximativ 5 minute. Zeama nu trebuie să clocotească!
După ce am opărit-o, am așezat-o într-o cratiță și am presat-o 24 h așezând peste ea o greutate. Toba trebuie să se aplatizeze, nu să rămână rotundă.

cum se face toba

cum se leaga toba de casa

reteta toba de casa
Acum, da, toba e gata de afumat. Pentru că noi nu avem o afumătoare, am dus-o la una din afumătoriile din oraș ( la un nene care afumă porcării de zeci de ani ).
Este o tobă delicioasă, care nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători.

Cu drag,