prajitura cu fructe
Dulciuri și prăjituri

Prăjitură cu mere – rețeta simplă

Nu mă întrebați de ce, dar anul acesta e prima dată când fac prăjitură cu mere. Mi-a fost tare dor, așa că m-am apucat de treabă. Dacă v-aș putea explica mirosul din casă… parcă simțeam că se apropie Crăciunul. ❤

Eu sunt una dintre persoanele care adoră prăjiturile. Le prefer pe cele cu muuultă cremă, însă prăjitura cu mere este categoric pe primul loc atunci când vine vorba de prăjituri cu fructe și foi sau cu aluaturi simple, pregătite după rețeta mamei sau cea a bunicii. E răcoritoare, aromată și e una dintre puținele dulciuri fără aditivi alimentari mai ales atunci când e pregătită din mere cu ”locatari”.

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA DE MERE:

2 kg mere

100 g merișoare deshidratate

70 g unt

150 g zahăr brun

o lingură pudră de scorțișoară

zeama de la o lămâie

cojile de la o păsaie de vanilie ( opțional )

INGREDIENTE PENTRU COMPOZIȚIA BLATULUI:

4 ouă

250 g zahăr brun

240 ml ulei

360 h făină tip 550

220 ml lapte

sare

PREGĂTIREA UMPLUTURII DE MERE

Am curățat și am tăiat merele cubulețe apoi le-am pulverizat cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida. Le-am așezat într-o tigaie cu fund gros împreună cu untul și zahărul brun, apoi le-am călit până când au devenit al dente. Am adăugat scorțișoara, merișoarele și cojile de la o păstaie de vanilie ( eu le păstrez într-un borcan cu zahăr astfel obținând zahăr vanilat acasă ) și am dat tigaia la o parte lăsând merele să se răcească.
Între timp, m-am ocupat de compoziția pentru blatul prăjiturii.

unt si zahar brun

pastai de vanilie

PREGĂTIREA COMPOZIȚIEI PENTRU BLAT

Am frecat ouăle cu zahărul într-un castron încăpător. Am adăugat uleiul iar apoi făina și câte un pic de lapte. Am obținut un aluat un pic mai gros decât cel de clătite.
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt am așezat jumătate din compoziția pentru blat, apoi am copt-o timp de aproximativ 10 minute în cuptorul preîncălzit la 180°C.

ou si zahar brun

faina de grau

aluat pentru chec

După ce s-au scurs cele 10 minute am scos tava din cuptor și am așezat merele răcite peste blatul copt pe jumătate. Peste acestea am turnat și restul compoziției pentru blat apoi am dat din nou tava la cuptor pentru încă vreo 30 de minute. Când prăjitura a devenit rumenă am oprit cuptorul și am lăsat-o să se răcească lăsând ușa acestuia deschisă.

mere si merisoare

prajitura cu mere turnata

prajitura cu mere si scortisoara

Am pudrat-o cu zahăr și am pus-o la pachet. Era musai s-o împart cu prietenii!

1. Eu am pregătit jumătate din cantitate pentru că am făcut două prăjituri mai mici: una cu mere și cealaltă cu pere, însă cantitatea din rețetă este pentru o tavă obișnuită.
2. Nu vă speriați dacă pare să nu vă ajungă compoziția pentru blatul superior. Este mai mult decât suficientă. Trebuie doar să turnați compoziția în firicele pe toată suprafața prăjiturii. Se va așeza frumos acolo unde trebuie.
3. Este o prăjitură simplă la pregătirea căreia nu aveți nevoie de prea mute ustensile. Nici de mixer, nici de răzătoare sau altele. Nu trebuie nici măcar să frământați și să întindeți apoi aluatul, deci nu aveți nevoie nici măcar de sucitor. ☺ Se pregătește rapid, doar timpul de coacere fiind puțin mai lung. E delicioasă!