retete de peste, cum se gateste pestele,
Preparate cu carne,  Preparate de post

Pește prăjit în mălai – Sardine la airfryer

Gătesc pește prăjit cu fiecare ocazie, mai ales de când îl pot pregăti mai sănătos, la airfyer. Cu toții mâncăm pește la noi în casă, însă peștișorii ăștia mici, gen sardine, hamsii ori baby hering, îi prefer doar eu. ☺

Metoda aceasta de gătit cu făină de mălai e foarte populară, mulți dintre voi, probabil, ați și gătit așa. E foarte simplu. Mica mea problemă e faptul că mereu prăjim în ulei peștele în crustă de mălai. ☺ E un fel de plăcere vinovată, cel puțin pentru mine. ☺

INGREDINETE:

500 g pește mic ( sardine, hamsii, etc. )

200 g făină de mălai

o lingură de ulei

o lămâie

sare

Am avut emoții să încerc rețeta aceasta la airfryer, tocmai pentru că peștele prăjit în ulei e cel mai delicios și nu știam cum vor fi peștișorii ăștia așa mici prăjiți doar cu un strop de ulei. Ei bine, acum știu că există alternative care merită încercate.

Am curățat sardinele de măruntaie și le-am spălat sub un jet de apă rece. Le-am tăiat și capul ( ce creepy sună asta ☺ ), că-s mai bune așa, apoi le-am tamponat cu prosoape de hărtie.

Am pus peștișorii, uleiul și sarea într-un bol de sticlă și i-am amestecat puțin. Apoi am adăugat făina de mălai și am amestecat din nou, cu mâna, ca să se lipească mălaiul de ei. Puteți să-i treceți prin mălai și unul câte unul, dacă aveți răbdare. Eu n-am. ☺

Am așezat sardinele una câte una pe grătarul airfryer-ului și le-am prăjit folosind setarea pentru pește. Bineînțeles că, așa cum am spus și mai sus, îi putem prăji și în ulei. Vreo 400-500 de ml de ulei încins și o mână pe peștișori trași prin mălai, puși în băltoaca de ulei. În maxim 5 minute sunt rumeni și numai buni de savurat cu mujdei și mămăligă. Deși, să vă zic drept, mie-mi plac cu orez basmati, că nu-i lipicios. ☺

E o rețetă foarte simplă, așa de simplă că nici nu-mi vine să-i zic rețetă. ☺ La noi în Maramureș e plin de păstrăvării unde se gătește așa peștele, deci puteți pregăti la fel și păstrăvul sau chiar și crapul. O să vă placă.

Mi-au trecut rapid emoțiile, după prima degustare. E SUPER GUSTOS gătit la airfryer! Unde mai pui că nu se stropește toată plita cu picături de ulei, nu risc să îmbib peștele în ulei și e și mai sănătos. ☺

Oricum l-ați găti, important e să vă fie pe plac și să vă bucurați de fiecare înghițitură. ☺ Dacă mai faceți și un mujdei clasic sau un sos de usturoi cu iaurt grecesc slab, e o minunăție.

Poftă bună!