sarmale de post in varza dulce
Preparate cu carne

Sarmale cu ciuperci și soia – rețeta de post

Când pregătesc sarmale îmi place să le savurez direct din oală. Fără pâine, fără smântână, fără nimic. Așa cum sunt ele, delicioase! Să nu spuneți nimănui; ăsta va fi micul nostru secret!

Foarte mult îmi plac și sarmalele ardelenești cu afumătură. În Maramureșul meu drag cele mai bune, după părerea mea, sunt sarmale cu păsat de cucurz ( porumb ) în frunze de varză ”morată”. Musai e să le încercați dacă poposiți în zonă! Dar să ne-ntoarcem la sarmalele mele de post.

INGREDIENTE PENTRU COMPOZIȚIA DE SARMALE

2 morcovi

50 g țelină

1 rădăcină păstârnac

1-2 cepe

300 g ciuperci brune

1 ardei roșu

1 ardei verde

150 g soia

100 g orez

1 lingură mărar verde tocat

1 linguriță cimbru uscat

1 linguriță boia de ardei dulce

sare/piper

1 varză dulce ( aproximativ 1,5 kg )

350 g bulion

1 fir mărar uscat

1 fir cimbru uscat

Am început cu pregătirea verzei pentru ca aceasta să fie numai bună de umplut.
Am pus o oală cu apă la fiert. După ce a dat în clocot am adăugat o lingură cu sare. Până ce apa a dat în clocot am îndepărtat primul strat de frunze de pe varză, apoi am decupat cotorul ( ca și un con ). Asta ajută ca frunzele de varză să se desprindă ușor.
Am așezat varza în apă, cu cotorul rămas în jos. Am lăsat-o așa, în oală, vreo 5-7 minute după care am întors-o și cu ajutorul unui clește de bucătărie am început să îndepărtez frunzele pentru a le opări corespunzător. Nu foarte mult, doar atât cât să permită rularea fără să se rupă. După ce s-au răcit le-am îndepărtat nervura principală.
Mereu apelez la această metodă de a opări varza deoarece mi se pare cea mai ușoară. Atunci când varza e complet crudă riscăm să rupem frunzele deoarece sunt foarte casante, însă dacă opărim inițial baza, frunzele vor deveni mult mai maleabile.

cum se opareste varza

frunze de varza

Am spălat și am curățat rădăcinoasele și ceapa. Le-am tocat cu ajutorul robotului de bucătărie. La fel am procedat și cu ciupercile și soia ( hidratată în prealabil ) însă folosind discul de feliere.
Am călit legumele într-o tigaie de teflon, apoi am adăugat pe rând ciupercile și soia.
După ce s-au călit, am mutat legumele într-un castron ca să se răcească ușor. Am adăugat condimentele și orezul, apoi am amestecat bine compoziția cu ajutorul unei spatule din silicon.

legume calite

ciuperci calite

umplutura pentru sarmale de post

Pe fundul oalei în care am fiert sarmalele am așezat varză tocată. Am folosit din frunzele care au fost prea mici pentru a fi umplute.
Am umplut sarmalele și le-am așezat rând pe rând în oală. La final am adăugat bulionul și puțină apă ( 50-100 ml cât să ajungă la nivelul sarmalelor. Am așezat și deasupra un strat subțire de varză tocată, firele de mărar și cimbru și am fiert sarmalele aproximativ o oră.

sarmale de post

sarmale fara carne

Le-am servit cu ardei iute și pâine de casă.
Poftă bună!