turta dulce
Dulciuri și prăjituri

Turtă dulce glazurată – rețeta clasică

Se spune despre turta dulce că a apărut cam pe la sfârșitul primului mileniu, când un călugăr armean pe nume Grigore Macarie se retrage în Franța unde începe să pregătească diferite produse de patiserie. Cel mai apreciat a fost turta dulce. Acesta a divulgat chiar și denumirea ingredientului principal, spunând că este vorba de minunatul ghimbir.
În secolul al XVI-le turta dulce se vindea deja peste tot. În Anglia, orașul Market Drayton devine foarte cunoscut pentru turta dulce produsă acolo. În anul 1793, existau nu mai puțin de patru brutării care coceau acest aromat desert, mirosul ghimbirului fiind răspândit pe toate străzile.
Sursa: Historia

Azi m-am gândit să vă aduc o rețetă de turtă dulce pe care am găsit-o scrisă în limba maghiară într-un caiet vechi cu rețete culinare de-a străbunicii. Mă gândesc că vă va fi de mare folos, pentru că în curând se apropie sărbătorile.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

480 g făină
190 g zahăr pudră
50 g unt
1 ou
1⁄2 linguriță bicarbonat de sodiu
sare
1 lingură pudră de ghimbir
1 lingură pudră de anason stelat
1 lingură pudră de scorțișoară

INGREDIENTE PENTRU GLAZURĂ

1 albuș de ou
100 g albuș de ou
2 linguri apă fierbinte

PREGĂTIREA TURTIȚELOR

Orice rețetă bună de turtă dulce începe cu siropul.
Într-o crăticioară am caramelizat o lingură cu zahăr, apoi am stins-o cu cele 125 g apă, obținând astfel siropul.

sirop pentru turta dulce

Am luat vasul de pe foc și am adăugat restul de zahăr în care am încorporat și mirodeniile. În acest sirop, am omogenizat apoi 150g din făina pregătită.

Am pus făina rămasă ( 330g ), bicarbonatul și sarea într-un vas încăpător. Am adăugat compoziția din crăticioară, apoi oul ( eu am pus două ouă de prepeliță pe lângă puțin ou rămas de la niște foietaje făcute înainte ) și margarina.

desert
glazura cu unt

Am frământat bine până când obținut un aluat elastic și foarte ușor de modelat. Din acesta am făcut 30 de biluțe ( cam 40 g fiecare ), pe care le-am așezat în tava tapetată cu hârtie de copt. Le-am apăsat ușor pentru că ele mai cresc destul de mult în timpul coacerii.

turta dulce cu glazura
aluat pentru turta dulce

Le-am copt în cuptorul preîncălzit, 15 minute la 170°C. Urmăriți turtițele, deoarece fiecare cuptor coace diferit.

În timpul în care acestea s-au copt, m-am ocupat de glazură. Am bătut albușul spumă, adăugând treptat cele 100 g de zahăr pudră. La final, am adăugat cele două linguri cu apă fierbinte.
Am pus turtele calde într-un castron cu capac, iar peste ele am turnat glazura. Am închis castronul și l-am scuturat puțin pentru a acoperi frumos turtele.

reteta de turta dulce
turta dulce glazurata

Am scos turtițele pe un grătar și le-am lăsat la aer pentru ca glazura să se usuce. Sunt minunate alături de o cană cu lapte fierbinte.

retete de craciun

Poftă bună!