
Pască tradițională cu brânză dulce și stafide
Când eram micuță, îmi plăcea tare mult să stau pe lângă mama să împletesc aluatul și să gust din brânza dulce cu stafide.
Am descoperit în ultimele zile tot felul de rețete de Pască, care mai de care mai atrăgătoare. Două dintre ele mi-au atras atenția: una fără aluat și una cu ciocolată. Am să le încerc, cu siguranță, dar parcă de Sfintele Sărbători de Paște tot pasca tradițională mi se pare mai potrivită.
Mă poartă în timp, mă face să-mi amintesc frumoasele sărbători petrecute în familie. Când eram micuță, îmi plăcea tare mult să stau pe lângă mama să împletesc aluatul și să gust din brânza dulce cu stafide.
INGREDINTE PENTRU ALUAT ( Ø 26 cm )
320 g făină pentru cozonac
100-150 ml lapte
100 g zahăr
120 g brânză proaspătă de vaci
2 gălbenușuri
50 g unt moale
1 plic drojdie uscată
2 plicuri vanilie
sare
coaja de la o lămâie
INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA DE BRÂNZĂ
300 g brânză proaspătă de vaci
100 g zahăr
2 albușuri de ou
1 ou
3 linguri griș
50 g unt
50 ml smântână grasă
100 g stafide hidratate
coaja de la o lămâie
2 plicuri vanilie
sare
PREGĂTIREA ALUATULUI
Într-un castron încăpător am cernut făina și am amestecat-o cu drojdia uscată. Separat, într-un alt castron am amestecat brânza cu restul ingredientelor.
Am făcut o adâncitură în făină și am turnat în ea amestecul de brânză. Am frământat până când am obținut o cocă densă și elastică. Am lăsat-o să dospească aproximativ 45 de minute în loc cald.
PREGĂTIREA UMPLUTURII DE BRÂNZĂ
Într-un castron încăpător am amestecat brânza cu restul ingredientelor, obținând o cremă de brânză fină și aromată.
După ce aluatul a dospit batem și albușul spumă tare și îl încorporăm ușor în crema de brânză.
Am împărțit aluatul dospit în 3 părți egale. O parte am întins-o și am așezat-o pe fundul tăvii. Celelalte două bucăți de aluat le-am împletit și am realizat marginea păștii. Am pus umplutura de brânză în pască, apoi, cu o pensulă de silicon am uns-o cu ou bătut. Am mai lăsat-o să dospească 15 minute timp în care am încins cuptorul.
Am copt-o 30 de minute la 170°, apoi am crescut temperatura cuptorului la 180 de grade și am mai lăsat-o aproximativ 20 minute. În funcție de cuptor, dacă începe să devină prea rumenă, acopet-o cu folie de aluminiu sau hârtie de copt. Asta o va împiedica să se ardă și o va ajuta să se coacă suficient.
Este o pască umedă, cu miros și gust îmbietor. Este apreciată de toată lumea pentru faptul că nu este seacă/uscată.
Paște cu lumină și liniște în suflet!

