pasca de pasti
Dulciuri și prăjituri

Pască tradițională cu brânză dulce și stafide

Când eram micuță, îmi plăcea tare mult să stau pe lângă mama să împletesc aluatul și să gust din brânza dulce cu stafide.

Am descoperit în ultimele zile tot felul de rețete de Pască, care mai de care mai atrăgătoare. Două dintre ele mi-au atras atenția: una fără aluat și una cu ciocolată. Am să le încerc, cu siguranță, dar parcă de Sfintele Sărbători de Paște tot pasca tradițională mi se pare mai potrivită.
Mă poartă în timp, mă face să-mi amintesc frumoasele sărbători petrecute în familie. Când eram micuță, îmi plăcea tare mult să stau pe lângă mama să împletesc aluatul și să gust din brânza dulce cu stafide.

INGREDINTE PENTRU ALUAT ( Ø 26 cm )

320 g făină pentru cozonac

100-150 ml lapte

100 g zahăr

120 g brânză proaspătă de vaci

2 gălbenușuri

50 g unt moale

1 plic drojdie uscată

2 plicuri vanilie

sare

coaja de la o lămâie

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA DE BRÂNZĂ

300 g brânză proaspătă de vaci

100 g zahăr

2 albușuri de ou

1 ou

3 linguri griș

50 g unt

50 ml smântână grasă

100 g stafide hidratate

coaja de la o lămâie

2 plicuri vanilie

sare

PREGĂTIREA ALUATULUI

Într-un castron încăpător am cernut făina și am amestecat-o cu drojdia uscată. Separat, într-un alt castron am amestecat brânza cu restul ingredientelor.
Am făcut o adâncitură în făină și am turnat în ea amestecul de brânză. Am frământat până când am obținut o cocă densă și elastică. Am lăsat-o să dospească aproximativ 45 de minute în loc cald.

UNT

ou

aluatul dospit

PREGĂTIREA UMPLUTURII DE BRÂNZĂ

Într-un castron încăpător am amestecat brânza cu restul ingredientelor, obținând o cremă de brânză fină și aromată.
După ce aluatul a dospit batem și albușul spumă tare și îl încorporăm ușor în crema de brânză.

stafide

stafide, frisca

Am împărțit aluatul dospit în 3 părți egale. O parte am întins-o și am așezat-o pe fundul tăvii. Celelalte două bucăți de aluat le-am împletit și am realizat marginea păștii. Am pus umplutura de brânză în pască, apoi, cu o pensulă de silicon am uns-o cu ou bătut. Am mai lăsat-o să dospească 15 minute timp în care am încins cuptorul.

aluat

pasca cu branza

Am copt-o 30 de minute la 170°, apoi am crescut temperatura cuptorului la 180 de grade și am mai lăsat-o aproximativ 20 minute. În funcție de cuptor, dacă începe să devină prea rumenă, acopet-o cu folie de aluminiu sau hârtie de copt. Asta o va împiedica să se ardă și o va ajuta să se coacă suficient.

oua rosii

Este o pască umedă, cu miros și gust îmbietor. Este apreciată de toată lumea pentru faptul că nu este seacă/uscată.
Paște cu lumină și liniște în suflet!