5 sfaturi pentru menținerea unei danturi sănătoase
M-am bucurat dintotdeauna de o dantură sănătoasă. Folosesc corect o periuță de dinți electrică dar și una obișnuită cu textura medie a perilor, de cel puțin două ori pe zi; dimineața și mai ales seara. Am mereu ața dentară la mine, în baie sau în dulapul cu ”rezerve” de tot felul iar apa de gură e la locul ei. Nu am ”fixuri” dar socotesc igiena orală și sănătatea dinților la fel de importante precum alimentația.
Probabil știți deja faptul că digestia începe din cavitatea bucală care reprezintă prima parte a tubului digestiv. Dinții prin masticație și saliva prin acțiunea sa chimică asupra alimentelor, le transformă pe acestea în bol alimentar, deci, ne ajută împreună la inițierea digestiei.
Dar ce se întâmplă cu dinții atunci când aceștia intră în contact cu alimentele pe care le consumăm zi de zi?
Sănătatea dinților noștri nu depinde numai de igiena cavității bucale ci și de impactul pe care-l au alimentele asupra lor, astfel încât:
1.Zahărul
Sucurile ( mai ales cele acidulate ), caramelele care se lipesc de dinți favorizând astfel apariția și înmulțirea bacteriilor, bomboanele pe care tindem să le spargem între dinți și care ne pot afecta smalțul dinților sau integritatea eventualelor plombe, sunt pline de zahăr. Acesta, în cantități mari este dăunător pentru întregul organism, de aceea cel mai bine ar fi să-l consumăm în cantități mai mici sau să-l înlocuim cu îndulcitori naturali care ne-ar scuti de apariția cariilor, de boli precum diabetul zaharat sau alte afecțiuni.
2. Apa
Legumele bogate în apă precum ridichile, varza, castraveții, dar și fructele precum merele, perele sau pepenele roșu, stimulează fluxul de salivă, deci și enzimele din aceasta, lucru care ajută la anihilarea acțiunii acizilor asupra smalțului dentar. Haideți să le consumăm mai des!
3.Vinul și cafeaua
Cafea? A spus cineva cafea? Cana mea e plină zilnic, iar vinul mi-e tare drag să-l savurez în timp ce lucrez la câte-un tort. Frumos, nu? Dar aceste două băuturi sunt destul de dăunătoare deoarece pătează dinții. Puteți bea un pahar cu apă atunci când vă delectați cu o cafea, astfel veți înlătura și riscul de-a vă păta dinții.
Ahhh… și fumatul face același lucru, însă cu el m-am certat încă de-acum 3 ani. ☺
4. Lactatele și brânzeturile
Despre lactate, noile cercetări spun că nu se împacă deloc bine cu sistemul nostru hormonal. Laptele de origine animală are în compoziție un alt tip de hormoni față de cei pe care-i avem noi iar aceștia se pare că ar perturba buna funcționare a sistemului nostru endocrin.
Cât o fi adevărat și cât nu, vom afla. Însă până atunci cred că ne putem baza și pe vechile cercetări care arată că laptele conține minerale importante menținerii sănătății dinților noștri.
5. Fructele deshidratate
Eu le folosesc de obicei în prăjituri, însă majoritatea oamenilor le consumă ca atare. Din păcate, printre aceștia se numără foarte mulți copii.
În tot haosul creat de moda alimentației sănătoase, mulți părinți au sărit din lac în puț la capitolul ”dulciuri pentru copii”. Gata cu bomboanele, gata cu ciocolata, gata cu jeleurile. Toate acestea au fost înlocuite de fructele deshidratate care nu-s tocmai cea mai bună alternativă. Acestea sunt un adevărat ”concentrat de zahăr” care atacă fără milă dinții de lapte ai celor mici. Unde mai pui că sunt atât de lipicioase, încât se fixează bine merci pe dinți cauzând eroziunea smalțului dentar și mai apoi, carii care dacă nu sunt tratate corespunzător și la timp pot degenera chiar și până la afectarea mugurelui dintelui permanent, așa cum ne explică și Dr. Laura Călbăjos în articolul ei.
În concluzie, dacă tot ne plac bunătățile, haideți să fim mai cumpătați și odată cu acest lucru, să folosim mai des periuța și pasta de dinți. Studiile arată că majoritatea românilor nu se spală pe dinți sau se spală doar dimineața uitând sau nerealizând că periajul dentar de seară este cel mai important. Simpla utilizare a pastei și a periuței de dinți ne va scăpa de multe afecțiuni care sunt strâns legate de sănătatea cavității bucale cu tot ceea ce-nseamnă ea.
Să fiți sănătoși!
Rita Rusu