prajitura ness
Dulciuri și prăjituri

Prăjitură cu cremă de ness

Îmi plac prăjiturile cu cremă. Sunt cea mai fericită dacă mă servești chiar și cu o banală savarină, chit că-i doar cu frișcă. Da’ așa-s bune prăjiturile, nu? Să aibă consistență, să fie umede/însiropate, cremoase, să te facă să salivezi. Cele seci nu-s pentru mine…

Azi îți aduc o prăjitură al cărui gust mi-l amintesc din copilărie, deși atunci cam toate cremele erau pe bază de unt. N-aveam voie să mănânc prea multă, că deh, e cu cafea. Dar mă serveam pe ascuns și nu știa maică-mea săraca de ce mă port de parcă tocmai mi-am schimbat bateriile. Acum am crescut și am voie să mănânc o tavă întreagă dacă vreau.  ?

INGREDIENTE PENTRU BLAT

4 ouă

5 linguri zahăr

4 linguri făină cernută

4 linguri apă fierbinte

2 linguri ulei de floarea soarelui

2 linguri cacao cernută

sare

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ

250 ml lapte integral

3 gălbenușuri de ou

70 g zahăr Muscovado

2 linguri rase amidon de porumb

150 ml smântână pentru frișcă

1 linguriță gelatină granule

4 linguri cafea ness

PENTRU DECOR

30 g ciocolată neagră (minim 55% cacao )

50 ml smântână pentru frișcă

1 vârf de cuțit gelatină granule

Într-un castron din sticlă am mixat albușurile spumă împreună cu un praf de sare și treptat cele 5 linguri cu zahăr. Am pus mixerul la o parte, iar cu ajutorul unui tel în formă de pară am încorporat gălbenușurile. Am adăugat uleiul și apa fierbinte iar la final mixul de făină și cacao pe care l-am cernut în prealabil.
Am copt un blat nu prea gros într-o tavă de 35×35 cm, aproximativ 15 minute în cuptorul încins la 180°C.
După ce s-a răcit, l-am înjumătățit și l-am pus de-o parte.

cum se bat albusurile

galbenus de ou

mix pentru prajituri

blat de cacao

Într-o cratiță antiaderentă am omogenizat laptele împreună cu cele 3 gălbenușuri, zahărul și amidonul. Am folosit un tel cu protecție din silicon pentru a nu zgâria suprafața cratiței. Am fiert la foc mic, amestecând continuu, o budincă de casă delicioasă în care am adăugat gelatina și cafeaua ness.
Separat am bătut frișca iar când budinca s-a răcit am încorporat-o obținând o fină și aromată cremă.
Pentru că-mi place să simt și câte-un strop de gust amărui după câte-o mușcătură, am mai presărat câteva granule de ness în crema rece. Așa au rămas intacte, fără să se dizolve.

zahar brun

frisca lichida

cafea, ness

smantana pentru frisca

Trei sferturi din cremă le-am întins uniform peste primul blat, iar restul de cremă l-am întins peste cel de-al doilea.
Pentru glazură am topit ciocolata împreună cu smântâna și granulele de gelatină. La foc mic, în 30-40 de secunde glazura de ciocolată este gata. Am pus-o într-un cornet făcut din hârtie de copt și am glazurat cu linii fine întreaga prăjitură.
Am pus prăjitura la rece iar după 2-3 ore am porționat-o.

blat cu cacao

kinder felie de lapte

prajitura cu ciocolata

Te-ntrebi de ce am folosit gelatină? Pentru că aceasta va face ciocolata mai ușor de tăiat și nu vei mai distruge decorul când ți-e lumea mai dragă și nici nu va mai fi nevoie să te chinui să tai ciocolata cu un cuțit cu lama încălzită sau umezită.
Spor și poftă!