Ciorbă de varză – rețeta ungurească
E chiar ușurică și bună pe vremea asta caniculară. Mă amuz spunând că-i ciorba pe care acum o mănânci iar peste o oră iar ți-e foame. E hidratantă și vitaminizantă mai ales că am pregătit-o în oala sub presiune.
Ciorba de varză este adesea consumată în foarte multe case. Maghiarii îi spun káposztaleves sau lucskoskáposzta, așa cum îi spun și eu. Se poate pregăti în diverse feluri: cu smântână, borș, afumărură sau chiar din varză murată. Mie îmi cam plac toate variantele, însă de această dată am pregătit-o cu bulion și carne de porc.
Este o ciorbă savuroasă, o rețetă ușoară care poate fi pregătită foarte simplu chiar și de către cei mai puțin experimentați în bucătărie.
INGREDIENTE:
400 g varză dulce
350 g oase de porc cu carne
șoric proaspăt
1 morcov
1 ceapă
ardei gras
1 litru bulion
2 litri apă
sare/piper
mărar proaspăt
Am pus în oala sub presiune carnea și legumele. Am adăugat sarea, apa și bulionul. Am adăugat și câteva bețe proaspete de mărar. Am închis bine oala și am pus-o pe foc pentru 20 de minute.
MODUL DE PREPARARE AL RĂNTAȘULUI
Lexiconul gastronomic ”Larousse” spune că pentru a obține răntașul perfect pentru ciorbe nu trebuie decât să rumenim ușor o parte de făină într-o parte de unt, iar la final să-l dizolvăm în stock răcit. Astfel, nu va face cocoloașe.
La fel am procedat și eu, iar la final am adăugat o lingură de paprika dulce, bună și naturală de la ”tanti mea cu boiaua”.
Am mutat ciorba fiartă din oala sub presiune într-o oală obișnuită și am adăugat piperul și răntașul amestecând continuu până când a început să dea în clocot.
A clocotit vreo 5 minute după care am presărat peste aceasta mărarul proaspăt tocat.
Sper că v-a plăcut rețeta mea de azi. Vă invit s-o pregătiți și voi.
Poftă bună!