Papanași cu smântână și dulceață
Cred că ați pățit și voi, măcar o dată, să luați masa în oraș iar la desert să comandați papanași prăjiți dar să nu-i puteți mânca pentru că erau îmbibați de ulei.
Ei bine, ca să evit aceste situații, m-am apucat de treabă.
Rezultatul? Cei mai buni papanași pe care i-am gustat.
Vă mărturisesc că papanașii fierți rămân preferații mei și că nu trece iarnă fără să am vreo 2-3 pungi puse bine, la congelator. 🙂
Cred că ați pățit și voi, măcar o dată, să luați masa în oraș iar la desert să comandați papanași prăjiți dar să nu-i puteți mânca pentru că erau îmbibați de ulei. Eu asta am pățit și de-atunci am cam rămas cu un gust amar…
Totuși, zilele astea, pentru că am avut niște brânză de vaci în frigider am zis să las o parte ”resentimentele” și să m-apuc de treabă. 🙂 Am pregătit câțiva papanași care m-au cucerit definitiv! Au o aromă ușoară de vanilie, o textură pufoasă și umedă la interior și o crustă brun-aurie la exterior. Perfecți!
INGREDIENTE
300 g brânză umedă de vaci
300 g făină albă
50 g zahăr
1 ou
vanilie
praf de copt
coaja de la o lămâie
sare
PENTRU SERVIT
smântână
dulceață de afine
Am început prin a pune într-un castron încăpător brânza de vaci, oul, sarea și zahărul, coaja de la o portocală și extractul de vanilie. Am omogenizat cu o furculiță, apoi am adăugat făina cernută împreună cu praful de copt. Am început să frământ ușor.
Coca obținută trebuie să fie ușor elastică și lipicioasă.
Am pus aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și l-am întins fără a apăsa prea tare. Grosimea acestuia trebuie să fie de aproximativ 1,5 – 2 cm. Am lăsat papanașii să se odihnească 5-10 minute timp în care am pregătit uleiul pentru prăjit. Am folosit o cratiță mică de fontă deoarece păstrează o temperatură ideală pentru prăjire și fiind mică, nu am folosit nici foarte mult ulei ( cca. 350 ml pentru 5 papanași ).
I-am servit calzi cu smântână și dulceață dulce-acrișoară de afine.
Poftă bună!