framantare pasta de zahar
Dulciuri și prăjituri

Pastă de zahăr ( sau fondant, cum spun unii )

Pasta mea de zahăr nu avea elasticitate și se sfărâma deși urmasem instrucțiunile ad litteram. Desigur, am fost dezamăgită și mi-am zis că nu mai vreau să încerc nicio altă variantă.
Dar n-am zis bine. Într-un final, am găsit rețeta perfectă iar azi decorez torturi minunate cu ea!

Sunt multe rețete postate pe internet dar din păcate nu toate sursele sunt sigure. În urmă cu ceva timp am încercat câteva rețete, însă rezultatul a fost dezastruos. Există mai multe: cu miere, cu energizant sau cu glucoză… însă, din punctul meu de vedere, nu au consistența, textura și nici gust bun pentru a merita osteneala. Pasta mea de zahăr nu avea elasticitate și se sfărâma deși urmasem instrucțiunile ad litteram. Desigur, am fost dezamăgită și mi-am zis că nu mai vreau să încerc nicio altă variantă.
Dar n-am zis bine. Într-un final, am găsit rețeta perfectă iar azi decorez torturi minunate cu ea!

INGREDIENTE

300 g marshmallows ( bezele gumate )

500 g zahăr pudră ( +300 g rezervă )

zeama de la o lămâie

1 lingură amidon de porumb

40 ml ulei

În primul rând, este esențial ca zahărul să fie foarte fin. Folosiți zahărul pudră din comerț, însă vă recomand să-l cerneți întotdeauna înainte de a-l folosi. E posibil să mai găsiți prin el cristale de zahăr care ar compromite calitatea pastei de zahăr.

Deși zahărul pudră din comerț conține deja amidon, e nevoie de puțin mai mult pentru ca pasta de zahăr să iasă elastică dar nelipicioasă.

Am cernut amidonul împreună cu cca. 500 g zahăr pudră într-un castron încăpător formând o adâncitură în mijloc.
Am topit bezelele într-un castron uns bine cu ulei ( se pot topi pe bain marie sau la microunde, iar uleiul folosit trebuie să fie unul cu un gust neutru – ulei de rapiță, ulei de floarea soarelui, ulei de palmier, ulei de struguri ).

bezele gumate

Am adăugat seama de lămâie peste bezele omogenizându-le până când am obținut o pastă fină și voluminoasă pe care am răsturnat-o în adâncitura formată în castronul cu zahăr. Am început să încorporez.

amestec fondant

Când compoziția a început să se lege am pudrat planșa de lucru cu zahăr cernut și am mutat pasta de zahăr pentru a o frământa mai ușor. Mâinile le-am avut mereu unse cu ulei.

Am adăugat treptat zahăr pudră cernut până când pasta a devenit compactă și nelipicioasă.

pasta de zahar

Dacă doriți să obțineți o pastă colorată, ideal ar fi să folosiți coloranți gel cu care puteți colora pasta în orice moment. Recomand gelurile Wilton.
Coloranții sub formă de pudră se adaugă la început, după ce se topesc bezelele pentru a putea fi încorporați ușor și pentru a obține o culoare uniformă.
Pasta de zahăr se păstrează foarte bine unsă cu ulei și înfășurată în folie alimentară, izolată foarte bine pentru a nu avea contact cu aerul. Se păstrează la loc răcoros ( frigider sau chiar congelator ), iar înainte de-a fi lucrată se recomandă să fie adusă la temperatura camerei pentru a putea fi modelată mai ușor.
Așadar, nu-i mare filosofie să faci pastă de zahăr. E nevoie doar de o rețetă bună, puțin timp și răbdare. Partea în care o folosiți pentru a îmbrăca și decora torturi este cea mai frumoasă deci, vă recomand să încercați.

Mai jos vă las câteva din torturile decorate cu această pastă de zahăr, de-a lungul timpului.

minions

pasta de zahar carti de joc

tort de toamna

tort floare

tort pasta de zahar

tort carte

tort cirese

tort de iarna

tort spiderman

tort cu pasta de zahar