dulceata de trandafiri roz
Conserve și murături

Dulceață de trandafiri – fără conservanți

Ella mea dragă, mi-a cadorisit în urmă cu câteva luni un borcănel cu dulceață amețitor de parfumată. Am tot gustat din ea. Doar câte un pic. Nu vroiam să se termine. Atât de unică, încât un strop picurat pe limbă îți inunda gura și te transpunea într-o grădină în care simțeai doar adierea vântului ce aduce miresme fine de roze.

Dulceața de trandafiri este cu siguranță una dintre cele mai fine dulcețuri, cu un iz parfumat și o consistență ce aduce foarte mult a miere. Cea mai bună și parfumată dulceață este cea obținută din trandafirii de Damasc, însă la fel de minunată este și cea obținută din trandafirii urcători, acei trandafiri fucsia pe care de cele mai multe ori îi observăm înfrumusețând gardurile caselor.

trandafiri

Citisem tot felul de articole legat de dulceața de trandafiri. Sfaturi și ponturi despre cum se pregătesc petalele. Toate bune până aici, însă problema mea rămăsese aceeași: tai sau nu partea albă a petalelor? Este sau nu amăruie? Ella mea, își menținea ferm părerea: trebuie curățate.

Și mi-a argumentat foarte frumos de ce. Însă, pentru că-s geamănă căpoasă, și pt că-mi place să experimentez, am pregătit dulceața de trandafiri în ambele moduri: cu petalele curățate și cu petalele întregi.

Principiul preparării este, oricum, același. Sirop din apă cu zahăr în care se adaugă petale de trandafiri. Borcane sterilizate, care odată umplute se întorc pe capac și se lasă să se răcească.

Haideți să vă explic pas cu pas!

INGREDIENTE:

600 g petale de trandafiri

1,5 litri apă

1 kg zahăr

2 pliculețe sare de lămâie

3-4 felii ghimbir

MODUL DE PREPARARE AL SIROPULUI

Siropul se pregătește foarte ușor, la fel ca și dulceața în sine. Cu fiecare etapă a preparării ei mi-am dat seama că este, de fapt, o dulceață extrem de simplu de preparat.
Am pus apa la fiert. Când a început să clocotească am redus focul și am adăugat zahărul. Am amestecat continuu până când acesta s-a topit.
Am lăsat siropul să fiarbă aproximativ o oră la foc mic. Consistența acestei dulceți, ca și a celei de nuci verzi de altfel, este dată de timpul în care fierbe siropul. Cu cât acesta fierbe mai mult, cu atât dulceața va fi mai groasă.
Dat fiind faptul că am pregătit dulceața și cu petalele întregi, în siropul pentru aceasta am adăugat ghimbirul.
În principiu, când siropul începe să bulbucească se pot adăuga petalele, însă eu l-am mai lăsat să fiarbă vreo 15-20 de minute pentru a obține o consistență mai densă.

sirop pentru dulceata

MODUL DE PREGĂTIRE AL PETALELOR

Să vă spun drept, TESTAT, dulceața pregătită cu petale curățate are un gust cu totul sublim. E puțin mai mult de muncă la ea, dar merită cu siguranță.
În primul rând am tăiat partea albă a petalelor. Cel mai simplu mod e acela de a prinde inflorescența cu degetele și de a tăia efectiv baza petalelor, de-o dată.
Am spălat petalele sub un jet de apă rece, apoi le-am zvântat. Dacă aveți o centrifugă petru verdețuri, e super. Vă va ușura mult munca.
Am așezat petalele într-un bol și le-am frecat bine cu sare de lămâie și 2-3 linguri de zahăr.

trandafiri pentru dulceata

petale cu sare de lămâie

MODUL DE PREPARARE AL DULCEȚII

Odată ce am terminat pregătirea petalelor, și siropul a fost pregătit, cu consistența ideală pentru a desăvârși minunata dulceață.
Am așezat petalele peste sirop și am amestecat continuu până când le-am încorporat. Am lăsat dulceața să mai fiarbă aproximativ 10 minute.
Am așezat dulceața fierbinte în borcane curate și sterilizate pe care le-am întors apoi pe capac până ce dulceața s-a răcit. Astfel borcanele se sigilează iar dulceața nu necesită niciun fel de conservant.
Atât dulceața din patalele curățate cât și cea din petalele întregi în care am adăugat și ghimbir au un gust deosebit, însă, cu siguranță data viitoare voi rămâne la varianta clasică a acestei dulceți delicioase.

petale de trandafiri

dulceata de trandafiri in borcan

dulceata de trandafiri degustare
Sper să o încercați și voi. Merită fiecare minuțel de muncă pentru că este o dulceață cu totul aparte, precum esențele ce se păstrează mereu în cele mai mici sticluțe.
Poftă bună!