reteta de pogacele, pogacele cu jumari, reteta simpla de pogăcele
Aperitive,  Pâine și aluaturi de casă

Pogăcele cu jumări – rețeta clasica

Aveam în plan să fac sărățele azi. Nu a fost să fie. 😄 Ieri am făcut jumări și luându-mă cu treabă le-am uitat după ce s-au prăjit, vreo 15 minute în untură și s-au îmbibat puțin și nu mi-au mai plăcut. 🙃

Așa că, am decis să le “reciclez”, că tot e sezonul pogăcelelor cu jumări și nu mai făcusem de-o vreme. 😄 Au ieșit, ca de fiecare dată, absolut delicioase. Noroc cu resturile rămase din margini, că am avut ce degusta, că altfel, nu cred că-mi rămâneau pentru Crăciun. 😄

INGREDIENTE ALUAT:

– 550 g făină

– 60 g untură

– 2 ouă L

– 250 ml lapte cald

– 1½ plic drojdie

– 1 linguriță zahăr

– 1 linguriță sare

INGREDIENTE PASTĂ DE JUMĂRI:

– 250 g jumări tocate prin mașină

– sare/piper/boia afumată/pudră de usturoi după gust

TOPPING:

– 1 gălbenuș + o lingură lapte pentru uns

– chimen și susan

Pentru început am tocat jumările și am condimentat pasta. Puteți folosi ce condimente vă doriți. Nouă așa ne plac.

Apoi, în bolul mixerului am pus laptele, drojdia și zahărul pe care le-am amestecat puțin cu o spatulă. Am adăugat apoi făina cernută și restul ingredientelor și le-am malaxat la viteză mică.

Aluatul e gata când se dezlipește de pe pereții bolului. Nu trebuie malaxat mult. În jur de 2 minute și e gata.

Am scos aluatul pe planșa de silicon, l-am apăsat puțin cu palma, l-am acoperit cu folie și l-am lăsat 15 minute să se odihnească. După cele 15 minute devine foarte ușor de întins, altfel va fi că și o gumă care revine puțin spre forma inițială. Deci, trebuie lăsat puțin că drojdia să înceapă să acționeze și să-l facă pufos și ușor de întins.

După ce am întins aluatul păstrând o grosime de aproximativ 1 cm, am întins pasta de jumări uniform peste el.

Am împăturit primele două laturi până la mijloc, apoi celelalte două, una peste cealaltă. Am împachetat aluatul în folie, nu foarte strânsă, pentru că aluatul va crește și are nevoie de spațiu, l-am pus la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Am scos aluatul după cele 30 de minute și am repetat împăturitul încă de doua ori, la cate 15 minute. Acum aluatul e gata pentru a fi transformat în niște fenomenale pogăcele pe care îți tot vine să le mănânci. 😄

Am întins aluatul cu un sucitor de silicon, la 1 cm grosime, l-am crestat cu un cuțit cu lama subțire și foarte ascuțit, apoi cu un decupator pentru patiserie tăvălit prin făină, am decupat pogăcelele. E important să tăvălim decupatorul în faină după fiecare decupaj pentru a nu adera la pasta de jumări unsă dintre straturile pogăcelelor.

Am uns toată suprafața aluatului decupat, cu gălbenușul amestecat cu lapte și am început să pun pogăcelele pe care o bucată de hârtie de copt, apoi în coșul airfryer-ului, pe grătar. Eu mi-am decupat 28 de “buline” din hârtie de copt.

Resturile ramase din margini și de printre pogăcele, le-am copt și pe ele la final, ca să avem ce degusta. 🙂 Am copt 2 ture de pogăcele din această cantitate, în airfryer-ul meu grozav, Cosory TwinFry. <3 Mi-au ieșit 28 de bucăți pe care le-am copt pe programul Bake, la 160° timp de 10 minute.

Au ieșit perfect! În cuptor îmi lua vreo 20 de minute până să încing cuptorul, apoi 25 de minute să le coc la 180°. Așa că, voi merge de acum pe mâna TwinFry-ului. ❤️

Să vă fie de folos! 🤗

Dacă sunteți în căutare de rețete gătite la airfryer su orice multicooker, vă așteptăm în cel mai mare grup dedicat, din România, aici: AirFryer, Multicooker România – rețete și accesorii de gătit <3