impletitura
Dulciuri și prăjituri

Împletitură cu ciocolată | Cozonac cu ciocolată

Dacă nu știați, în slow cooker puteți pregăti și cozonaci aromați numai buni de savurat. Eu mă gândesc destul de serios să-i dau de lucru de Sărbători. Nu de alta, dar voi avea destulă treabă cu comenzile de prăjituri și n-o să am timp pentru toate.

Tare-mi plac dulciurile însă nu și cozonacii. Nu prea mă omor după ei, doar cel cu nucă parcă-mi place și numai dacă-i plin de umplutură. Din când în când, însă, mai trebuie să pregătesc și câte-un cozonac, așa că de când am încercat ”modelul” acesta, parcă-i pregătesc mai des.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

500 g făină tip 000

120 g lapte cald

70 g unt topit

25 g drojdie proaspătă

2 ouă

50 g mac

50 g zahăr vanilat

sare

INGREDIENTE PENTRU CREMA DE CIOCOLATĂ

200 g ciocolată <50% cacao

30 g smântână dulce

1 lingură extract de vanilie

150 g alune de pădure

100 g migdale

Am amestecat untul topit, laptele și drojdia. Într-un castron încăpător am cernut făina peste care am adăugat amestecul de lapte și restul ingredientelor.
Am frământat un aluat dens și ușor lipicios. L-am lăsat la dospit aproximativ 30 de minute iar între timp m-am ocupat de crema de ciocolată, alunele de pădure și de migdale.

aluat

aluat

Pentru umplutură am topit ciocolata împreună cu smântâna dulce și cu extractul de vanilie amestecând continuu cu o spatulă din silicon. Pentru a nu risca să ardeți ciocolata, vă recomand s-o topiți pe bain marie.
Am prăjit ușor sâmburii apoi, când s-au răcit, i-am măcinat cu ajutorul râșniței.

ciocolata

alune

Când aluatul a dospit am întins o foaie de circa 6-7 mm grosime. Am distribuit uniform crema de ciocolată, apoi am presărat sâmburii măcinați. Am rulat cât mai strâns iar apoi am tăiat pe verticală.
Am împletit cele două jumătăți, iar apoi le-am rulat pe masa de lucru. Am mutat ușor împletitura pe o foaie de copt și am așezat-o cu grijă în vasul ceramic al aparatului.
Am setat Crock Pot-ul pe programul ”slow” și am copt așa pentru o oră și jumătate, apoi am setat ”high” pentru încă o oră și jumătate.
Am obținut un aluat dens și ciocolătos la interior și ușor crocant la exterior. A trecut repede. Foarte repede chiar! ☺
S-aveți poftă!

aluat ciocolata cu alune

impletitura

impletitura

Așezați prosoape de hârtie sub capac atunci când coaceți ceva. Acestea vor absorbi umiditatea creată de condens, lăsând preparatele să se rumenească mai bine atunci când este cazul.

Poftă bună!