Prăjitură cu cremă de ness
Îmi plac prăjiturile cu cremă. Sunt cea mai fericită dacă mă servești chiar și cu o banală savarină, chit că-i doar cu frișcă. Da’ așa-s bune prăjiturile, nu? Să aibă consistență, să fie umede/însiropate, cremoase, să te facă să salivezi. Cele seci nu-s pentru mine…
Azi îți aduc o prăjitură al cărui gust mi-l amintesc din copilărie, deși atunci cam toate cremele erau pe bază de unt. N-aveam voie să mănânc prea multă, că deh, e cu cafea. Dar mă serveam pe ascuns și nu știa maică-mea săraca de ce mă port de parcă tocmai mi-am schimbat bateriile. Acum am crescut și am voie să mănânc o tavă întreagă dacă vreau. ?
INGREDIENTE PENTRU BLAT
4 ouă
5 linguri zahăr
4 linguri făină cernută
4 linguri apă fierbinte
2 linguri ulei de floarea soarelui
2 linguri cacao cernută
sare
INGREDIENTE PENTRU CREMĂ
250 ml lapte integral
3 gălbenușuri de ou
70 g zahăr Muscovado
2 linguri rase amidon de porumb
150 ml smântână pentru frișcă
1 linguriță gelatină granule
4 linguri cafea ness
PENTRU DECOR
30 g ciocolată neagră (minim 55% cacao )
50 ml smântână pentru frișcă
1 vârf de cuțit gelatină granule
Într-un castron din sticlă am mixat albușurile spumă împreună cu un praf de sare și treptat cele 5 linguri cu zahăr. Am pus mixerul la o parte, iar cu ajutorul unui tel în formă de pară am încorporat gălbenușurile. Am adăugat uleiul și apa fierbinte iar la final mixul de făină și cacao pe care l-am cernut în prealabil.
Am copt un blat nu prea gros într-o tavă de 35×35 cm, aproximativ 15 minute în cuptorul încins la 180°C.
După ce s-a răcit, l-am înjumătățit și l-am pus de-o parte.
Într-o cratiță antiaderentă am omogenizat laptele împreună cu cele 3 gălbenușuri, zahărul și amidonul. Am folosit un tel cu protecție din silicon pentru a nu zgâria suprafața cratiței. Am fiert la foc mic, amestecând continuu, o budincă de casă delicioasă în care am adăugat gelatina și cafeaua ness.
Separat am bătut frișca iar când budinca s-a răcit am încorporat-o obținând o fină și aromată cremă.
Pentru că-mi place să simt și câte-un strop de gust amărui după câte-o mușcătură, am mai presărat câteva granule de ness în crema rece. Așa au rămas intacte, fără să se dizolve.
Trei sferturi din cremă le-am întins uniform peste primul blat, iar restul de cremă l-am întins peste cel de-al doilea.
Pentru glazură am topit ciocolata împreună cu smântâna și granulele de gelatină. La foc mic, în 30-40 de secunde glazura de ciocolată este gata. Am pus-o într-un cornet făcut din hârtie de copt și am glazurat cu linii fine întreaga prăjitură.
Am pus prăjitura la rece iar după 2-3 ore am porționat-o.
Te-ntrebi de ce am folosit gelatină? Pentru că aceasta va face ciocolata mai ușor de tăiat și nu vei mai distruge decorul când ți-e lumea mai dragă și nici nu va mai fi nevoie să te chinui să tai ciocolata cu un cuțit cu lama încălzită sau umezită.
Spor și poftă!