Prajitură Intercontinental
Îmi amintesc de gustul inegalabil al prăjiturilor de casă; cele pe care le făcea mami și pe care le mai pregătește și azi. Mereu pregătea câteva sortimente pentru Sărbători: Kati tészta, Doboș, Sumegi, Hajós teszta, cornulețe cu magiun de casă, prăjitură Lambada… Și-n restul anului măcar una pe săptămână.
Cândva îmi plăceau foarte mult și prăjiturile ce se serveau la nunți. Prăjiturile acelea de casă cu un gust pe măsură, cu creme fierte sau preparate cu unt, nu din prafuri ori creme la găleată pline de grăsimi hidrogenate. Delicii cu foi și blaturi coapte una câte una, cu grijă, nu făcute pe bandă rulantă și umflate de chimicale și amelioratori.
De genul acela de prăjituri îmi amintește și prăjitura ”Intercontinental”. E cu ingrediente simple, la îndemână și nici mult nu durează pregătirea ei.
INGREDIENTE PENTRU FOI
12 albușuri
12 linguri zahăr
220 g nucă măcinată
5 linguri făină tip 000
sare
INGREDIENTE PENTRU CREMĂ
12 gălbenușuri
8 linguri zahăr
12 linguri lapte
300 g unt 82%
vanilie sau extract
80 g nucă de cocos
60 g stafide
60 g ciocolată
70 g ciocolată albă pt decor
Într-un castron mic am amestecat nuca măcinată și făina. Într-un alt castron, mai încăpător de această dată, am mixat albușurile împreună cu sarea. Am adăugat treptat câte o lingură de zahăr până ce am obținut o spumă tare.
Cu ajutorul unui tel am încorporat nuca și făina în spuma de ou iar din compoziția obținută am copt 3 foi în cuptorul încins la 180°C.
Fiecare foaie s-a copt în aproximativ 10 minute.
Într-o cratiță cu fund dublu am omogenizat gălbenușurile împreună cu zahărul și le-am mixat până ce au devenit albe. Am adăugat laptele și am fiert compoziția pe bain marie. Când s-a îngroșat am dat-o la o parte și am lăsat-o să se răcească.
Între timp, într-un castron, am mixat untul până ce a devenit spumă. Am adăugat gălbenușurile fierte și le-am încorporat ușor.
Crema obținută am împărțit-o în 3 părți egale, iar în fiecare porție de cremă am adăugat, pe rând, nuca de cocos, stafidele hidratate în puțin coniac și ciocolata.
Pe fiecare foaie am întins crema corespunzătoare. Ordinea nu contează, eu de fiecare dată le alternez.
Peste ultimul strat de cremă am ras ciocolată albă după care am dat prăjitura la rece.
Abia am așteptat s-o gustăm! Îmbină atâtea arome și e atât de bună încât îți vine să tot mai iei câte-o bucățică. ❤
PONT
Eu am pregătit prăjitura din jumătate din cantitățile date pentru că am vrut o prăjiturică mică doar pentru a ne satisface pofta de dulce.