Pulpă de curcan la tavă – rețetă rapidă
O oră pentru două feluri de mâncare ideale pentru prânzul servit în familie. Ce poate fi mai frumos decât să iei masa, măcar duminica, alături de cei dragi?
Îmi plac fripturile foarte mult, iar cea de curcan este una din preferatele mele. Crusta aceea rumenă și crocantă, nu tocmai sănătoasă, e cea mai bună din punctul meu de vedere. 😀 Numai purcelușul la tavă mi se mai pare atât de savuros. Ei, e ok, nu consumăm așa ceva zilnic, iar dacă nu facem exces eu zic că e în regulă să ne mai satisfacem și poftele din când în când.
Știți, probabil, carnea de curcan e mai ațoasă și mai tare, deci, se gătește mai greu. E o mică provocare pregătirea ei la cuptor. ÎNSĂ, dacă aveți o oală sub presiune, într-o oră pueți avea atât o ciorbiță bună, cât și o friptură de curcan suculentă și plină de savoare.
Mama mea nu folosește oală sub presiune, nu a folosit niciodată, însă, în urmă cu vreo doi ani eu am achiziționat una, poate cea mai ieftină de pe piață ( în jur de 50 lei ), și mă scutește de mult timp petrecut la cratiță.
Fasolea, sfecla roșie, carnea de vită, burta de vită pentru ciorbă, toate se fierb mult mai rapid. Unde mai pui că legumele, deși sunt fierte perfect, rămân întregi și ferme.
De această dată am fiert câteva legume, pulpa superioară de curcan și o pulpă întreagă de pui, din cea din urmă pregătind o ciorbă rădăuțeană de-ți vine să mănânci cel puțin 3 porții.
INGREDIENTE:
1 pulpă superioară de curcan
1 morcov
1 ceapă
1 rădăcina pătrunjel
1 rădăcină păstârnac
1 ardei kapia
4-5 boabe de piper
cartofi noi roșii
150 ml ulei de floarea soarelui
2 fire rozmarin
sare
piper negru măcinat
După cum am spus și în introducere, am folosit o oală sub presiune pentru a câștiga timp și, de ce nu, pentru a obșine savoare.
Am așezat pulpa de curcan ( și cea de pui din care, ulterior, am făcut ciorba ), legumele, sarea și boabele de piper în oala sub presiune. Le-am fiert 20 de minute.
Cu ajutorul unui blender am pregătit marinada. În câteva secunde marinada mea a fost gata.
Am pus ardeiul și ceapa în paharul gradat, am adăugat sarea, rozmarinul și cei 150 ml de ulei, apoi am blendat obținând marinada.
Într-o tavă din sticlă ( poate fi ceramică ), am așezat pulpa de curcan, cartofii noi cu tot cu coajă, tăiați în 4, morcov tăiat rondele și am acoperit totul cu marinada obținută.
Am pus tava la cuptor pentru 35-40 minute la 160°C.
A sfârâit într-una fără să o stropesc din când în când, iar cruta a fost extraordinară. Am lăsat-o pur și simplu în cuptor, ocupându-mă între timp de ciorba rădăuțeană.
Dacă v-a plăcut rețeta mea, vă invit s-o pregătiți și s-o faceți cunoscută și altora!
Poftă bună!