Tort diplomat cu pișcoturi
Tortul diplomat e apreciat de toată lumea. E ușor, cu o cremă fină, vanilată și fructe răcoritoare. Orice zi de aniversare e mai frumoasă cu un asemenea tort pe masă. Toată lumea este încântată de textura fină a acestul tort. Este un desert în rețeta căruia am intervenit puțin, făcându-l mai savuros și mult mai delicat.
INGREDIENTE PENTRU BLAT:
5 ouă
6 linguri zahăr pudră
2 linguri făină
8 lunguri pesmet
INGREDIENTE PENTRU CREMĂ:
5 gălbenușuri
100 g zahăr
3 linguri făină
450 ml lapte integral
2 linguri gelatină ( sau o linguriță agar agar )
miezul de la 1 păstaie de vanilie
100 g ciocolată albă
500 ml smântână pentru frișcă
UMPLUTURĂ ȘI DECOR:
1 conservă de fructe exotice
fructe proasete pentru decor
1 pachet mare pișcoturi
PREGĂTIREA BLATULUI
Pentru blat am separat ouăle și am bătut albușurile spumă tare împreună cu zahărul pe care l-am adăugat treptat ( înainte de asta am încins cuptorul și am pregătit o tavă rotundă pentru tort, cu diametrul de 24 cm ).
Am adăugat gălbenușurile și șofranul, apoi, pe rând, făina și pesmetul încorporându-le cu o spatulă din silicon.
Am pus compoziția în tavă și am copt blatul timp de aproximativ 10 minute ( primele 4 minute la 180°C de grade iar următoarele 6 la 110°C ).
Am scos blatul din tavă și l-am așezat să se răcească pe un grătar. După ce s-a răcit l-am tăiat în două.
PREGĂTIREA CREMEI
Pentru cremă am folosit doar gălbenușuri pe care le-am pus într-o cratiță de 1 litru împreună cu zahărul, ciocolata și făina. Am adăugat treptat și laptele și am început să omogenizez cu ajutorul unui tel.
Am pus cratița pe foc și am amestecat continuu. Când crema a început să capete consistență am luat-o de pe foc iar după ce s-a răcit puțin am adăugat gelatina. După ce s-a îngroșat am adăugat păstaia de vanilie și apoi am pus-o de-o parte lăsând-o să se mai răcească puțin. Am acoperit-o cu folie alimentară pentru a evita formarea crustei.
Am bătut foarte bine smântâna împreună cu două linguri cu zahăr pudră și am încorporat crema în aceasta.
Asamblarea tortului am realizat-o în tava în care am copt blatul. Am decupat cu un cuțit aproximativ 5 mm din blaturi, apoi am așezat pe margine pișcoturile înmuiate în siropul fructelor. Cu același sirop am însiropat și blatul.
Am continuat cu un strat de cremă, unul de fructe și din nou unul de cremă. Am repetat alternarea.
Am așezat cel de-al doilea blat însiropat, apoi din nou cremă și fructe. Am încheiat cu un strat de cremă și am decorat tortul după bunul plac.
Este un tort potrivit în orice sezon, cu orice ocazie. Așadar, vă învit să-l pregătiți și voi.
PONT
1. Vă recomand să păstrați fructele într-o strecurătoare până în momentul asamblării tortului și să nu folosiți fructe foarte zemoase deoarece un fruct prea suculent vă va tăia crema.
2. Însiropați ușor pișcoturile ( nu le îmbibați prea tare ) pentru ca acestea să rămână întregi și frumoase.